Viaggio in Islanda

Ma 2020. november 24., kedd, Emma napja van. Holnap Katalin napja lesz.
Matematika-logika  kompetenciaterület (1-4. évf. )
A  típusú programcsomag
2.C osztály

A 2007/2008. tanévben követő pedagógusként léptem a kompetencia-alapú oktatásban résztvevők közé. Felkészülésem akkreditált és belső képzéseken valósult meg.
Iskolaotthonos osztályban tanítóként a matematika tantárgy átvételekor a szülőkkel és a tanulókkal való megbeszélés után vezettem be a matematika kompetenciaterületen folyó fejlesztő munkát. A szükséges anyagok, eszközök összegyűjtésében, a tanórákra való előkészítésben mindannyian partnerként segédkeztek.

A differenciálást, egyéni képességek szerinti haladási ütemet szem előtt tartó, kooperatív technikákat alkalmazó tanítás-tanulás folyamatában sok eszközzel, tevékenységgel, a megtapasztalás élményével zajlanak a tanórák. A gyerekek szívesen vesznek részt benne, és egyre aktívabban, ügyesebben dolgoznak. Az egyéni és páros munka mellett tanulják a csoportban való együttműködést, önállóságot, munkamegosztást.
Az irányító, központi szerepet kedvelő tanulók lassan megtanulják az egyenrangú szerepek elfogadását. A közös munka öröme, eredménye ösztönzőleg hat a kevésbé motivált, visszahúzódóbb tanulókra is. Ezáltal fejlődnek társas kapcsolataik, egyre nyitottabbakká és érdeklődőbbekké válnak társaik iránt. A gyengébbek - ügyesebbek egymást kiegészítve, segítve haladnak a tananyagban. A tanító sokszor a háttérből figyel, összefogja a munkát, nem egyszemélyes irányító, hanem a tanulás feltételeinek megteremtője.
 
A matematika-logikai kompetenciafejlesztés más szemléletet, hozzáállást, és sokrétűbb felkészülést, átgondoltabb előkészítést igényel a tanító részéről, mint korábban. Bízom benne, hogy a ráfordított többletenergia és idő meghozza eredményét. A féléves tapasztalatok bizakodóvá tesznek. Az iskolaotthonos osztályban a délutáni tanórákon kevésbé fárasztó és megterhelő a játékos, cselekvések sokaságán alapuló, új módszereket és eszközöket alkalmazó kompetencia-alapú oktatás. Eredményességét növeli, hogy az együttműködési készség mellett fejlődik a kommunikációs készség, a szociális kompetencia is. Ajánlom kollégáimnak és a szülőknek, tanulóknak egyaránt.

Vargáné Balogh Erika

 

2020-2021 tanév

van még az őszi szünetig!
 


  
 

Időjárás