Viaggio in Islanda

Ma 2020. november 24., kedd, Emma napja van. Holnap Katalin napja lesz.
Szövegértés-szövegalkotás kompetenciaterület
(1-4. évfolyam) „ A” típusú programcsomag
2. a osztály

Egy sikeres pályázat után osztályunkban a szövegértés-szövegalkotás kompetenciaterület moduljai alapján tanulhattak olvasni, írni a tanulók.  Az új program nem tanévekben, hanem folyamatban jelöli meg a fejlesztés feladatait. Középpontjában nem az ismeret, nem a tananyag áll, hanem a gyermekek.

Több évi tapasztalatom, hogy az ismeretközpontú oktatás nem kedvez a képességfejlesz-tésnek, a gyermekek közt meglévő tudásbeli különbség az évek folyamán egyre nő.  Az eltelt másfél év után úgy látom, hogy e módszerrel könnyebben felzárkóztathatók a lemaradó diákok. A differenciálást segíti, hogy nem egy olvasókönyvet használunk, hanem több különböző funkciójú könyv áll rendelkezésünkre, így a tanító döntheti el, hogy mikor, melyik gyereknek melyik könyvet adja, hogy a haladási tempójának megfelelő, képességfejlesztésre valóban alkalmas tevékenységet végeztesse. Van idő beszélgetőkörre, mesére, rajzolásra. Lassúbb ütemben haladva kellő időt fordíthatunk a gyakorlásra.

A gyerekeket motiválják a játékos tevékenységek, pozitív az olvasáshoz való viszonyuk, egyre eredményesebben alkalmazzák a kooperatív technikákat. A reggeli beszélgetőkörök témáját többnyire olvasmányaik szolgáltatják. Gyakran hozzák el bemutatni kedvenc könyveiket, szeretnek olvasni. Óra végén lehetőséget kap minden diák, hogy elmondja tanulással kapcsolatos élményeit, érzéseit, hogyan értékeli munkáját, miben érez fejlődést. Önértékelésük sokat fejlődött, többen már célkitűzéseiket is megfogalmazzák.
 
Összegezve: a hagyományos oktatástól elsősorban taneszközeiben, a tanulásszervezés módszereiben tér el a program. Míg korábban a tananyaghoz alkalmazkodtak tanulóink, most a tananyagot alakítjuk a diákokhoz. Az órákra való felkészülés sokkal több időt igényel, ennek ellenére szívesen teszem, mert sok sikerélményt nyújt mindnyájunk számára. Ezt érzékelteti az egyik tanuló megállapítása: ” Azt hittem nem tudom megoldani a feladatom, de így, hogy biztattatok és rávezettetek, nem is volt nehéz. Köszönöm.” 
                       
Orbán Andrásné

 

2020-2021 tanév

van még az őszi szünetig!
 


  
 

Időjárás