Viaggio in Islanda

Ma 2020. november 24., kedd, Emma napja van. Holnap Katalin napja lesz.
Idegen nyelvi kompetenciaterület( 5-8. évfolyam)
„A” típusú programcsomag
6. osztály Német nyelv

- sikerek a németórán -

Hatodik osztályos, alapszintű csoporttal kezdtem el idén német nyelvből a programot. A témakörök, a feladattípusok és a konkrét feladatok tartalmilag egyaránt jól beépíthetők a nyelvóra keretei közé. Ellenben a hagyományos negyvenöt perces tanóra sokszor nem elég az előírt, eltervezett feladatok elvégzéséhez.
 
A foglalkozásokon a gyermekek megismerkedhettek a különböző kooperatív munkaformákkal, amelyek megkönnyítik bármely idegen nyelv tanulását, szemben a frontális oktatással. A tanulók ugyanis eddigi iskolás éveik során hozzászoktak az utóbbi módszerhez, amely során a kommunikáció ritkán két – vagy többirányú. Ezzel szemben a programcsomag feladatai teljesen más munkaformát igényelnek, ami pozitív irányba viszi a tanulók nyelvtanulását, nyelvi fejlődését.
A diákok a legtöbbször kis csoportokban dolgoztak, ami nagyfokú kooperációt igényelt. Ezek az együttműködést lehetővé tevő feladatok javították a gyermekek kommunikációs képességeit, csiszolták kifejezésmódjukat, valamint segítettek kibontakoztatni a nyelvi képességeiket, amire nagy szükség van, hiszen a hagyományos munkaformák erre nem adnak sok lehetőséget. Hasznos lenne, ha a nyelvkönyvek szerkesztésében is az lenne az elsődleges szempont, hogy a diákok minél többet működjenek együtt és kommunikáljnak egymással.
 
Összeségében elmondható, hogy a gyermekek szerették ezeket az órákat, szívesen dolgoztak együtt, örömmel próbáltak ki minden újat, és nem utolsó sorban többet is tanultak a közös munkák alkalmával, mint ha egyedül dolgoztak volna.
 
Horváth – Kakassy Réka
 

2020-2021 tanév

van még az őszi szünetig!
 


  
 

Időjárás