Viaggio in Islanda

Ma 2020. november 24., kedd, Emma napja van. Holnap Katalin napja lesz.

IKT kompetenciaterület (5-8.évf.)
„A” típusú programcsomag
informatika 5.c osztály

            Mindennapi életünkben megnőtt az információ társadalmi szerepe, és felértékelődött az információszerzés képessége. Megváltozik a pedagógus szerepe, az ismeretátadó és számon kérő pedagógusból az ismeretek közötti eligazodást segítő, tanácsadó, a megtalált információt értékelni, abban kételkedni tudó tanulók nevelőjévé válik. A tanulókat fel kell készítenie a problémamegoldó gondolkodásra mint a feladatmegoldás magasabb szintjére.
            A Sulinet Digitális Tudásbázis (SDT) a műveltségi területeket számos iskolai évfolyamon lefedő elektronikus tananyagok adatbázisa és egyben tartalomkezelő rendszere.
           A korszerű elektronikus tananyagok, így az SDT-ben lévő foglalkozások is az informatika minden lehetséges eszközével interaktív feladatokkal, animációkkal, szimulációkkal, tesztekkel támogatottak. A tanulók leginkább az animációkat és játékos feladatokat kedvelték.
           A 10-12 évesek korosztályánál elvi újdonságnak mondható a számítógép tanórán való gyakori szerepeltetése, elsősorban demonstrációs céllal. Az alkalmazási lehetőségek köre bővül, részben a tantárgyak számának növekedése miatt, részben amiatt, hogy a tanulók „komolyodásával” az iskolai élet egyre több területén válnak bevonhatókká.
           Az iskolai, illetve az otthoni élethez kapcsolódó, a korosztály érdeklődési körének megfelelő dokumentumok előállítása, nyomtatása, tárolása, javítása az egyik leggyakrabban előforduló feladattípus. Ezek elsősorban rajzok, ábrák, kisebb mennyiségű szöveggel kiegészítve. Ilyenek például a farsangi, születésnapi meghívók, az üdvözlőkártyák, az iskola-, illetve osztályembléma, plakátok sokféle fajtája, játékpénz, játékkártya. A saját produktumok illetve a csoportosan készített projekt feladatok minden tanuló képességeit hatékonyan fejlesztették. Örömmel dolgoztak együtt, figyeltek egymásra. Az önfegyelmük erősödött, fejlődött az önértékelésük.

           A módszer alkalmazásával eredményesebbé és hatékonyabbá vált a tanítás tanulás folyamata.

Takács Attila
 

2020-2021 tanév

van még az őszi szünetig!
 


  
 

Időjárás