Viaggio in Islanda

Ma 2021. január 21., csütörtök, Ágnes napja van. Holnap Vince és Artúr napja lesz.

Májusi programok és versenyeredmények a Martonvásári Beethoven Általános Iskolában

Tanévünk a végéhez közeledik, ki-ki előveszi még a rejtett erőtartalékait egy-egy jobb jegy eléréséhez, amihez talán épp valamelyik színes májusi programunk adta még az utolsó lendületet.

A testnek és a léleknek is jutott erőforrásként szolgáló programokból, hiszen többféle kulturális eseményen is részt vettünk, vidámkodtunk a gyermeknapon, szokásos  egészségnapunkon finomabbnál-finomabb falatokat is kóstolhattunk, bicikliztünk, kirándultunk.

Újra megmérettettünk megyei és országos versenyeken, díjakkal, jutalmakkal és élményekkel gazdagodhattak versenyző diákjaink. Számos díjat hoztak el tanulóink a megyei Triáda matematika versenyről, a Kárpát-medencei Simonyi Zsigmond szövegalkotó pályázat döntőjén 3. helyet nyert tanulónk , a Versünnep országos gáláján különdíjban részesült egyik versmondónk.

Nagy sikert aratott leendő elsőseink és szüleik körében Iskolakóstolgató programunk. Bízunk benne, hogy a játékos magyar, matematika és kézműves és testnevelés foglalkozások izgalommal töltötték el a gyerekeket, akik immár ismerősként lépnek majd be szeptemberben az épületbe.

 Két eseményre is ellátogattak diákjaink a Művészetek Palotájába. Első b és d osztályosaink a  Királynő álma című zenés előadáson vettek részt, ahol egy színes, vidám és az ő nyelvükön szóló beavató előadás keretében megismerkedhettek a  hangszerek királynőjével Orgonával, a bölcs Regiszterrel és a szeleburdi disszonanciamanókkal is. Az előadás egyaránt elbűvölte a gyerekeket és a kísérő  pedagógusokat is, a gyönyörű környezet és az  igényesen  megszerkesztett előadás nagy élményt nyújtott elsőseinknek.

Érdeklődő diákjaink Zenés színpad világa című programsorozat III. részében  Párizs, Bécs és Olaszország  sziporkázó társasági-társadalmi életébe pillanthattak be a zenén  és Selmeczi György zeneszerző, karmester  szavain keresztül.

A második évfolyam tanulói és tanítói a Pesti Magyar Színházban jártak, ahol Astrid Lindgren világhírű gyerektörténetét, a Harisnyás Pippit nézték meg. A mozgalmas, játékosan megkomponált és rendkívül látványos darab minden nézőt - beleértve a mintegy kilencven martonvásári diákot is - levett a lábáról. Terveik szerint a következő évadban ismét ellátogatnak ebbe a színházba, ahol jobbnál-jobb, gyerekeknek szóló darabot játszanak.

 A gyermeknap alkalmából táncos lábú tanulóink napindítóként Südi Iringó tánccsoportjainak fellépése után közös tánccal mozgathatták meg magukat.  Bemutatkozott  az egy éve működő martonvásári tánccsoport is. Ezt követően  valamennyi évfolyamon játékos csapatversenyen vettek részt diákjaink, ahol különböző feladatokban kellett számot adni ügyességükről, tudásukról. A nap zárásaként jókedvű csapatversenyen mérték össze erejüket a nyolcadik a és b osztály tanulói.

 

Minden évben megrendezésre kerül iskolánkban az Egészségnap, hiszen különösen fontosnak tarjuk, hogy diákjaink újra és újra találkozzanak az egészséges életmód fontosságával. Programjaink fő szervezője Rottenberger Sándorné, Erzsi néni idén is számos izgalmas témában hívott előadókat. Külön öröm és büszkeség  a tantestületünk számára , hogy  az évek során több volt martonvásári diák is előadóvá vált, akik örömmel térnek vissza egykori iskolájukba. Dr. Szeles Flórián Péter az újraélesztés és az elsősegélynyújtás témájában tartott előadást. Novozánszki Soma mindennapi allergiáinkról, Szabó Dóri gyógynövényeink és fűszernövényeink hasznáról beszélt. Gyulai Kata a fogápolás és a szájápolás kérdéseibe avatta be diákjainkat, Fábiánné Susán Szilvia és Baczakó Andrea az Ercsi Egészségügyi Központból érkezett hozzánk, hogy az egészséges táplálkozásról beszéljenek. Horváth Márta védőnő a kisserdülőkori változásokról, Bíróné Füzi Éva a felnőtté válás kérdéseiről beszélgetett a csoportokkal.  Dr. Pásztor László Játékos tudomány címmel tartott Dolinka Éva védőnő közreműködésével lebilincselő előadást hatodikosainknak, Marton János a dohányzás ártalmaira hívta fel a figyelmet. Külön köszönjük Dolinka Éva védőnő segítségét, aki oroszlánrészt vállalt a szervezésben. Az előadások szüneteiben sok-sok finomság várta diákjainkat. A zöldségek, gyümölcsök mellett nagy sikert arattak a Horváth Márta védőnő által készített lencsekrém, brokkolikrém, tojáskrém, halkrém és répakrém kóstolók is. Iskolagyümölcsöt szállító Fiskus Béla váli gyümölcstermelő jóvoltából friss almalevet  kóstolhattak diákjaink.  Fiskus Bélától ezen kívül finomabbnál finomabb zöldségeket és gyümölcsöket, Cseprekál Istvántól sajtféleségeket, a martonvásári Tescótól ízletes kenyérféleségeket kaptunk az egészségnapra. A különböző zöldségekből, sajtokból, gyümölcsökből a tanárok által elkészített tálakon mindenki találhatott magának kedvére való finomságot. Ezúton is köszönjük valamennyiük munkáját, támogatását.

 

2020-2021 tanév

van még az őszi szünetig!
 


  
 

Időjárás