Viaggio in Islanda

Ma 2021. március 01., hétfő, Albin napja van. Holnap Lujza napja lesz.

 Fenntarthatósági Témahét a
 3. és 4. osztályosok részvételével

2017. április 24 - április 28.

A globális felmelegedés, a csökkenő energiakészlet, a vízhiány, a klímaváltozás mindannyiunk számára ismert tény. Ezért is fontos a felelősségteljes gondolkodás a környezetünkről, a Föld védelméről.

 Április 22. a Föld napjához kapcsolódóan 2016. óta Fenntarthatósági Témahetet szerveznek a környezetvédelem és a természetvédelem ügyéért. Most ez, 2017-ben, április 24. és április 28. között került megrendezésre.

A www.fenntarthatosagi.temahet .hu weboldalon meghirdetett programhoz 1909 iskola regisztrált, köztük iskolánk, a Beethoven Általános  Iskola is. Iskolánk 3. és 4. évfolyamai, összesen 6 osztály vett részt a programban, ez közel 150 gyerek és 12 pedagógus.

Iskolánkban törekszünk a tudatos környezeti nevelésre, hogy gyermekeink gondolkodásában, hétköznapjaikban, tevékenységeikben természetessé váljon az odafigyelés a környezetvédelemre, a takarékosságra.

Úgy szerveztük a gyerekek és osztályaik feladatait és tevékenységeit, hogy összességében sokoldalúan, több téma bemutatásával mutassunk rá a Fenntarthatóság lehetőségeire.   Az osztályok az általuk választott téma alapján, tanítóik vezetésével és segítségével készültek:

Témáink:

I A víz védelme ( 3.a  osztály of. Peregovits Erzsébet)

I A fa, az erdő és az esőerdők védelme  ( 4.b osztály of. Filemon Krisztina, Sinka Zsuzsanna)

I A Föld napja ( 4.a osztály  of. Nagyné Varga Andrea, Oláh Tímea)

I A tudatos vásárlás (4.c osztály  of.Soproniné Molnár Mária )

I A tudatos táplálkozás ( 3.b osztály  of. Onodyné Nagy Anikó, Takácsné Kövesdi Tünde)

I Élni szeretnék! (3.c of. Kőrösiné Lőrincz Erzsébet )

A Fenntarthatósági Témahéten legalább heti 5 óra tananyagában szerepelt a környezetvédelem és a természetvédelem. A Témahét végén a gyerekek munkáiból kiállítást szerveztünk. Rajzokat, tablókat készítettek a gyerekek, ismertetőket és egyéni véleményeket írtak a környezetvédelemről, valamint környezetvédelmi
totó-t töltöttek ki osztályonként.

Az osztályok lelkesen, nagy odafigyeléssel dolgoztak. Jó volt látni, hogy minden osztályban izgatott munka folyt. Hozták a gyűjtött munkákat, ragasztgattak, csoportokban külön-külön dolgoztak, kutakodtak a számítógépeknél, vagy a digitális táblánál filmet néztek a témához kapcsolódóan, vagy leírták gondolataikat a témáról, jó tanácsokat fogalmaztak meg. A gyűjtőmunkák, internetes ismeretszerzés produktumai, a technika órákon készített gyerekmunkák, a tablók folyamatosan készültek el és kerültek ki az aulában felállított paravánokra. Problémát a munka során felmerülő további kérdések adták: Lehetne még erről is,…… Tudtunk volna még……

 

Mindenkit megmozgatott, gondolkodásra késztetett e hét.

A Fenntarthatósági Témahét iskolánkban elérte a célját, egy lépést tettünk mi is környezetünk és a Föld védelméért.

Remélem, hogy iskolánkban és tanítványaink otthonaiban, a szüleikkel együtt a szabadidejükben is oda fognak figyelni mindazon témákra, melyekről ez a hét, az osztályok munkái is szóltak. . A víz védelmére, a fa, erdő és az esőerdők védelmére, az újrahasznosításra, a tudatos vásárlásra, az energiatakarékosságra, a tudatos táplálkozásra, és arra, hogy az Élni szeretnénk!

A kiállítás és a rajzok az aulában valamint az első emelet folyosóján tekinthetők meg!

 

Köszönöm a gyerekek, és kollegáim gondos, figyelmes felelősség teljes munkáját! 

Soproniné Molnár Mária      tanítónő

 

2020-2021 tanév

van még az őszi szünetig!
 


  
 

Időjárás