Viaggio in Islanda

Ma 2021. március 01., hétfő, Albin napja van. Holnap Lujza napja lesz.

Áprilisi programok a Martonvásári Beethoven Általános Iskolában

Bár tanítási napok számában a tavaszi szünet miatt rövidebb volt a hónapunk, programokban és versenyeredményekben nem szűkölködtünk.

A hónapban két témahét eseményei is zajlottak iskolánkban: a  hónap elején  a Digitális Témahét , a hónap végén pedig a Fenntarthatósági Témahét  országos eseményeihez csatlakozott intézményünk.

Bár iskolánkban igyekszünk a lehető legtöbb alkalommal kihasználni a digitális eszközök  adta lehetőségeket, a Digitális Témahéthez csatlakozva még inkább előtérbe kerültek az IKT eszközök által kínált oktatási, tanulási módszerek.

A témahéthez kapcsolódva hetedik évfolyamos diákjaink A  kőszívű ember fiai című Jókai regényről készítettek osztályújságot, hatodikosaink az Egri csillagokat és a végvárak életét dolgozták fel digitális feladatok segítségével.

A Fenntarthatósági Témahét eseményeibe elsősorban 3-4. évfolyamosaink kapcsolódtak be. A programhoz kapcsolódva számos témát érintettek a közös megbeszélések, kollégáink igyekeztek sokoldalúan megközelíteni a feldolgozásra kiválasztott témákat . Az osztályok közül volt aki a tudatos vásárlás szerepével, mások a természet megóvásának fontosságával foglalkoztak, majd a témahéthez kapcsolódó alkotásokból készült  gyönyörű kiállítással zárult a hét.

A témahéthez kapcsolódva  megtartottuk szokásos tavaszi papírgyűjtésünket. Alsó tagozatban I. helyen  a 3.a osztály végzett. ( osztályfőnök: Peregovits Erzsébet ) II. helyezett a 3. b osztály  ( osztályfőnökök: Onodyné Nagy Anikó, Takácsné Kövesdi Tünde)A  III. helyet a 2. d osztály szerezte meg. ( osztályfőnök: Udvarosné Takács Ágota)

Felső tagozatban a következő eredmények születtek: I. hely 7.a osztály ( osztályfőnök: Bottyánné Márkus Olga) II. hely 7. b osztály ( Osztályfőnök: Kisdi Gergelyné ) III. hely: 5.a osztály ( Osztályfőnök: Udvarosné Nagy  Márta)

A költészet napja alkalmából rendhagyó szavalásra hívtuk  felső tagozatos diákjainkat: az ország jó néhány kávéházában a vers napjának ünnepéhez csatlakozva  kávéért lehetett verssel fizetni , nálunk csoki járt a bátor és lelkes válalkozóknak. Örömmel tapasztaltuk, hogy 56 diákunk vállakozott egy olyan vers vagy versrészlet megtanulására és előadására, amely nem tartozott a kötelező memoriterek közé.

A váli szavalóverseny első és második helyezettei maguk és osztálytársaik számára is ingyenes belépőt nyertek a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumba. Szerettük volna ha diákjaink is érzik, értékeljük és fontosnak tarjuk ezt a közösség számára ( is ) elnyert jutalmat , ezért az iskola Alalpítványának támogatásával két osztályunk látogatta  meg a Petőfi Irodalmi Múzeumot és a József Attila Emlékhelyet. Örömmel láttuk, hogy mindkét Múzeumban találtak érdekes, lebilincselő témákat, feladatokat diákjaink, hamar elszaladt a  múzeumi nap.

Április első hétvégéje kiemelkedő eredményeket hozott a magyaros munkaközösségnek. A váli  Vajda János szavalóversenyen 11 induló diákunk 5 éremmel gazdagította az iskola eredményeit. Ugyanezen a hétvégén  rendezték meg Balatonbogláron az országos Kazinczy verseny  3 napos  Dunántúli döntőjét, ahol az egyik megyei verseny első helyezettjeként  továbbjutó diákunk arany  fokozatú Kazinczy-jelvényben részesült.

Matematika versenyekben is  bővelkedtünk a hónapban. Diájaink egyénileg  és csapatban is   szép eredményeket értek el a Keresztúr Kupán, a Triáda matematika versenyen Agárdon, a “Gyors ész hamar kész”  elnevezésű versenyeken Ercsiben. Örömmel értesültünk róla, hogy egy tanulónkat meghívást kapott a  TIT Kalmár László Matematikaverseny  országos döntőjébe.

Hatodik évfolyamos diákjaink  egyénileg és csapatban is  első helyezést értek el a Rákóczi- kupa elnevezésű angol nyelvi versenyen.

 

Diákjaink szívesen vettek részt a Pápay Iskola hagyományos  “Alkoss nekünk, alkoss velünk “ pályázatán is. Külön öröm iskolánk számára, hogy  a 3. a osztály  közösen részesült különdíjban.

 

2020-2021 tanév

van még az őszi szünetig!
 


  
 

Időjárás