Viaggio in Islanda

Ma 2021. március 01., hétfő, Albin napja van. Holnap Lujza napja lesz.

A Grund mi vagyunk!

 

Vasárnap délután van, hideg, téli nap, és a Szent László utcai buszmegálló előtt gyerekek csoportja gyülekezik. Az arra járók többsége furcsán méreget bennünket: végül is mit keresne egy egyre csak növekvő diáktársaság a hétvégi utcán? Mi tudjuk a választ: a Vígszínházba indulunk, hogy megnézzük a Geszti Péter és Grecsó Krisztián szövegével, Dés László zenéjével, Marton László rendezésében színre vitt A Pál utcai fiúk című darabot.

  Már akkor, mikor az iskolában először szóba került a darab, valamennyire mind kíváncsiak lettünk: milyen is lehet a sokak számára „utolsó élvezhető kötelező olvasmány” színpadra írt változata. Némelyünknek az alkotók, másoknak a színészek között akadtak ismerős nevek, de a lehetőségnek, hogy megnézhetjük a színdarabot, elég nagy vonzereje támadt, hiszen négy évfolyamból, két busszal indultunk Budapestre.

    Már az úton hallani lehetett beszélgetésfoszlányokat, találgatásokat arról, vajon milyen lesz az előadás, de amikor elfoglaltuk a helyünket, és a fényeket leoltották, mindannyian csendben ültünk a karzaton. Már az első percekben lenyűgözött bennünket a kreatív - hol grundbeli farakásként, hol iskolapadként, vagy füvészkerti hídként használt – díszlet, vagy épp a zene, melyről mind azt éreztük: nekünk szól. A könyvből kiragadott pillanatokat szinte átéltük,és ahogyan a színészek megjelenítették azokat a szemünk előtt: nevetve, lélegzet-visszafojtva vagy épp könnyekkel telt szemmel ültünk a helyünkön.

  A darab a színház, a tánc és a zene együttes erejével mutatta meg a barátság, a becsület fontosságát, és hogy mit jelent valóban bátornak lenni. Hogy igenis vannak pillanatok, amikor a kisbetűs nemecsekekből is válhatnak hősök, akik majd egyszer életüket adják a Grundért. A darab rávilágított, hogy néha igenis el kell döntenünk, hogy elmerülünk-e a saját gittegyletünkben, vagy beleállunk a feladatba, bármi lesz is. Az előadás végére valahogy ráébredtünk: mindannyiunkban ott él a saját Grundunk, amit megvédenénk, bármibe kerül is. Rá kellett jönnünk: a Grund mi vagyunk!    

 

 

Rezessy Júlia Sára   8.a

 

2020-2021 tanév

van még az őszi szünetig!
 


  
 

Időjárás