Viaggio in Islanda

Ma 2021. március 01., hétfő, Albin napja van. Holnap Lujza napja lesz.

Elhasaltunk a Nemzeti Galériában

Ritkán van alkalma egy látogatónak a Nemzeti Galéria padlóján hasalni úgy, hogy nem szólnak rá sem a kísérőtanáraik, sem a teremőrök, sőt, biztatják: dolgozzon csak nyugodtan. Nos, nekünk lehetőségünk volt mindezt megtapasztalni az őszi múzeumi napunk során….

Sokan vannak úgy a mi korosztályunkból, hogy ha tanáraink, szüleink kimondják a múzeum kifejezést, rögtön azt gondoljuk, hogy unatkozni fogunk. A végén persze többnyire pozitívan csalódunk, és ez most is így volt. Sulyokné Kati nénivel és Cseh Vali nénivel egy csütörtöki napon a Nemzeti Galériába indultunk. Már a vonat megérkezése után, a Déli pályaudvarnál jobbnál jobb programokkal álltunk elő: pizzázó, sétálgatás, galambvadászat, de tanáraink kérlelhetetlenül a Budai Vár felé vezető lépcsősor felé vették az irányt. Bár az elején tiltakoztunk, de megérte: a lépcsők tetején rácsodálkozhattunk Budára. ( S persze nem hagytuk ki a csodás autókat sem, az úton elsuhanó gyönyörű M3-ast és BMW-t sem. )

Galéria udvara lélegzetelállítóan szép volt: a növények rendezettsége, a szobrok kecses, mégis művészi megformálása sokunkat megragadott. Belépve a hallba tovább fokozódott a látvány, az aranydíszítés és a márvány belső remekül kiegészítették egymást. Az idegenvezetőnk nagyon kedves, közvetlen és türelmes volt, beszélt az egyes időszakokra jellemző festményekről, ruhatípusokról, az akkori  szokásokról , a szobrászat fortélyairól. Megtekinthettük a híres királyi  profil-domborműveket Mátyás királyról és nejéről ,majd a Galéria padlóján hasalva mi magunk készíthettük el alkotásainkat, amit nagyon élveztünk.

Ezután  felmehettünk a Kupolába, és megcsodálhattuk a gyönyörű kilátást, ( valamint a Német Túraautó bajnokság autóit!!)

A Várból a Budavári Siklóval jöttünk le, ami mindannyiunknak nagyon tetszett. Nagyon jól éreztük magunkat, sokat nevettünk és még tanultunk is.

 

Hamary Márkus Viktória,Szabó Anna, Gábor Ákos 8.b

 


 

2020-2021 tanév

van még az őszi szünetig!
 


  
 

Időjárás