Viaggio in Islanda

Ma 2021. január 21., csütörtök, Ágnes napja van. Holnap Vince és Artúr napja lesz.
Köszöntjük weblapunkon
 

 Beethoven Általános Iskola

Martonvásár nagyközség iskoláztatási helyzetéről a legelső adatok 1770-ből valók, amikor is egyetlen tanító 18 gyereket tanított elemi ismeretekre. Az 1780-as években az iskola egy szobából, egy hosszú asztalból és két hosszú padból állt.

Egy angol utazó, Richard Bright így írt 1815-ben az iskoláról: "A gyermekek itt írni-olvasni tanulnak magyarul, horvátul és németül. Számolni is tanulnak, a lányok varrni és kötni."

A település fejlődése, a lakosság gyarapodása miatt 1856-ban két teremmel bővült az épület, és a tanulók száma elérte a 238-at. Ebben az időszakban a martonvásárin kívül még 6 iskola működött a megyében.

A községet érintő nagy tűzvész után, 1906-ban épült a település központjában elhelyezkedő iskolaépület, a jelenlegi B épület. A kültelepüléseken - Erdőháton, Kismartonban - élő gyerekek részére tagiskolákat hoztak létre, amelyek 1945-től az 1970-es évek elejéig működtek.

A település kultúrális és művelődéstörténeti értékei között kiemelkedő szerepe van a Brunszvik családnak és az általuk Martonvásárral kapcsolatba került világhírű zeneszerzőnek, Beethovennek.Iskolánk 1954-ben vette fel Beethoven nevét. Az ipari és mezőgazdasági fejlődés következtében a lakosság száma évről évre tovább növekedett, az oktatás tovább fejlődött.

A fejlődés egyik újabb állomása volt az új iskolaépület, tornaterem megépítése, majd későbbi bővítése. A tárgyi feltételek folyamatos javulása mellett az iskolai oktatás-nevelés is fejlődött.Tanulóink létszáma hosszú évtizedek óta 550 fő körül mozog. Személyiségük fejlesztésére, tehetségük ápolására a nevelőtestület újabb és újabb lehetőségeket alakít ki.

A zeneoktatás, majd a néptánc bevezetése alapozta meg a ma már önállóan működő művészeti iskolát. A nevelőtestület a hagyományok megőrzése, a település értékeinek megismertetése mellett a reál és humán tudományok, a sport, a nyelvek iránt érdeklődő tanulók számára széles körben alakított ki különböző képzési lehetőségeket.

Helyi pedagógiai programunk elkészítésénél elsősorban az vezérelt bennünket, hogy lehetőséget teremtsünk tanulóinknak a korszerű alapműveltség elsajátítására, hozzásegítve őket ahhoz, hogy egészséges, harmonikus személyiséggé fejlődjenek. 

(Részlet a pedagógiai programból)

 

 

2020-2021 tanév

van még az őszi szünetig!
 


  
 

Időjárás